Rome misschien wel de mooiste stad van Europa. Ik ben er nu al drie keer geweest en blijf me elke keer verbazen over de schoonheid van deze stad. De mensen, de eeuwenoude gebouwen, de taal en natuurlijk het lekkere eten. Alles aan deze stad is fijn en je bent er zo! Na een paar uurtjes vliegen sta je al in het hart van Italie. Veel mensen denken dat Rome een dure stad is, maar dit is helemaal niet zo (vergelijk maar eens de hotelprijzen in Italië). When in Rome, do what Romans do… dat betekent ’s ochtends een cappuccino met cornetti (zoete croissant) in een lokaal koffietentje, ’s middags een broodje of een pizza bij een bakkertje en ’s avonds laat een pizza bij dat leuke familie restaurant om de hoek. Zoek de locals, dan weet je dat je goed zit ook qua prijs. Ik heb 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome voor je op een rij gezet!

  1. Parco del Colle Oppio (park bij het Colosseum)

Het park Parco del Colle Oppio geeft fantastisch uitzicht op het Colosseum. Je kunt er in het gras of op een bankje genieten van dit eeuwenoude gebouw. Dit Amfitheater stamt uit de 1e eeuw na Christus en werd gebruikt voor verschillende gevechten. Omdat alle toeristen zich in het Colosseum of bij de ingang, die om de hoek is, bevinden is het hier relatief rustig. Dit is ook de ideale plek om het Colosseum (en jezelf) op de foto te zetten. Rondom vind je ook de mooiste hotels in Rome! Let op: deze zijn centraal gelegen en dus wel wat duurder dan gemiddeld.

  1. Trevi fontein

Midden in de stad tussen kleine straatjes en steegjes staat daar ineens de Trevi fontein. Volgens de mythe zul je in Rome terugkeren als je een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit zonder achterom te kijken. Wil je niet alleen terugkeren naar Rome, maar er ook de liefde van je leven ontmoeten, dan moet je twee muntjes tegelijk in het water gooien. Drie muntjes zou leiden tot een huwelijk met een Romein. Het is nu verboden uit de fontein te drinken, maar vroeger dronken geliefden die hun relatie voor altijd wilden laten voortduren een glas water uit de fontein. Daarna moesten ze het glas tegen de fontein stuk gooien.

  1. Spaghetteria L’archetto

Midden in het centrum en vlakbij de Trevi fontein vind je wat mij betreft de lekkerste spaghetteria van Rome, Spaghetteria L’archetto. Tussen de middag en in het begin van de avond vind je er toeristen maar rond een uur of 20.00 uur stromen de Italianen binnen. De gerechten zijn simpel maar fantastisch van smaak, in dit soort locale restaurantjes hebben ze ook wijn op de tap. Aan de raden is de lokale specialiteit van de Romeinen; cacio e pepe oftewel pasta kaas met peper. En dan als toetje de zelfgemaakt tiramisu, dat is er een om te vingers bij af te likken! mmm. Maar eigenlijk is alles daar lekker!

  1. Il gilato di San Crispino

De lekkerst ijsjes van Rome eet je bij Il gelato di San Crispino. Ook wel bekend van het boek Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert. Bij San Crispino werken ze alleen met natuurlijk ijs, zonder toevoegingen en hebben ze seizoensgebonden smaken. Wat dacht je van pistache, hazelnoot of dadel mmm! Ook geloven ze niet in hoorntjes, die zouden afleiden van de smaak. Het ijs wordt dus geserveerd in een bekertje. Deze ijssalon bevindt zich op 100 meter van de Trevi fontein.

  1. Verkeersborden in de stad

Door de hele binnenstad vind je allerlei verkeersbord-mannetjes. Je komt ze overal tegen, bij het Colosseum maar ook gewoon in de winkelstraat. Dit is waarschijnlijk het werk van Clet Abraham. Deze Fransman die in Italië woont gebruikt in meerdere Europese steden de verkeersborden om een beetje humor aan onze samenleving toe te voegen. Bij mij werkt het in ieder geval! Je kan Clet Abraham ook volgen op Facebook en Instagram.

  1. De koepel van de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is indrukwekkend om te zien maar wat je echt niet mag missen is de koepel! Aan de rechterkant van de basiliek is een kassa waar je een kaartje kunt kopen. Je kunt alles met de trap doen (520 treden) maar je kunt ook voor het eerste deel de lift pakken. Het laatste stuk kan alleen met trap (320 treden). Het is een hele onderneming maar het uitzicht is het meer dan waard! Eerst heb je een prachtig uitzicht over de Sint-Pietersbasiliek, je staat dan in de koepel. Na nog meer trappen en gangetjes die steeds smaller worden, heb je een geweldig uitzicht over Rome en Vaticaanstad!

  1. De plafonds van het Vaticaan Museum

Iedereen kent de plafondschildering van de beroemde Sixtijnse kapel die zich bevindt in het Vaticaan Museum. Het wereldberoemde schouwspel van Michelangelo waar God de vinger van Adam bijna aanraakt en zo de mensheid creëert. In de Sixtijnse kapel zelf mag je geen foto’s maken en dat is eigenlijk ook niet zo erg. Er zijn namelijk nog veel meer mooie plafonds te vinden in dit museum. Het museum sluit om 18.oo uur maar vanaf 16.00 uur mogen er geen mensen meer naar binnen. Na die tijd heb je het museum bijna helemaal voor jezelf!

  1. MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma)

Als je na die eeuwenoude gebouwen behoefte hebt aan iets moderns, kun je terecht bij het MACRO. Dit museum voor hedendaagse kunst zit in de oude Peroni (bier)fabriek. Alleen het gebouw is al de moeite waard. De binnenkomst, de aankomsthal, het restaurant, de lift, de binnenplaats en zelfs de wc zijn kunstwerkjes op zich. Check voor de tentoonstellingen eerst even de website.

  1. Pizzeria Il Grano

Deze hippe pizzeria zit in de wijk San Lorenzo en is vooral bekend onder Italianen. De menukaart van Il Grano is dan ook alleen maar in het Italiaans. De bediening zal je in steenkolen Engels uitleggen wat voor lekkers je er allemaal kunt krijgen. Het gaat hier niet om traditionele ronde platte pizza’s maar om de flat bread variant. Als nagerecht hebben ze onder andere een soort crêpe gemaakt van pizzadeeg gevuld met chocola of karamel! Mmm!

  1. Pantheon

Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden’ en is gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. Het gebouw staat bekend om zijn koepel met opening (oculus). Het is bijzonder om deze opening te zien waar zonlicht, regen of vogels door naar binnen kunnen komen. De vloer is licht gebogen om zo het regenwater af te voeren.

 

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *