Frankrijk trekt ons Hollanders nog altijd aan. De campings in het zuiden zijn immens populair, evenals de kuststreek en natuurlijk ‘de stad van de liefde’ Parijs. Stedelijk Frankrijk heeft echter veel meer in petto dan de Eiffeltoren. In het zuidoosten ligt de oude stad Marseille te pronken, een van de oudste steden van Europa. Dankzij haar haven is zij altijd een bruisende stad geweest met veel wereldse invloeden. Die zijn tot op de dag van vandaag te ontwaren. Zowel historisch als modern, zowel Frans als kosmopolitisch: dat is Marseille.

Geschiedenis

De geschiedenis van Marseille gaat terug tot de zesde eeuw voor Christus. Destijds werd zij door de Griekse heersers van de regio gegrondvest. Net als heden ten dage ontpopte het prille Marseille zich als ware handelspost. Dit komt door de ideale ligging op een centrale plek in het Middellandse zee gebied. Vanuit hier kwam handel en uitwisseling met landen als Italië en Spanje tot stand. Ook wisten Arabische schepen al vroeg haar bedding te vinden. Dit maakt Marseille tot een smeltkroes van Europees christelijke en oosterse architectuur.

Bezienswaardigheden

Er zijn bezienswaardigheden te over in deze unieke, historische stad. Een daarvan is de boven de stad uittorenende basiliek van de Notre Dame de la Garde. Een zeer fijnzinnig gedecoreerde kerk met een opvallende gouden Maria op de toren. Ook kent Marsaille een Versailles aandoend paleis in de gestalte van Palais Longchamp. Een prestigieus bouwwerk, waar de hoogtij dagen van de Franse cultuur zichtbaar zijn. Verder is het raadzaam om het oude centrum te bezoeken om je aldaar te vergapen aan alle mooie steegjes en gebouwen.

Wat te doen

Marseille heeft een aantal prachtige musea zoals het museum van mediterrane architectuur. Qua omgeving en huisvesting is het al een museum op zichzelf. Verder kent Marseille een bruisend uitgaansleven. Met name aan de centraal gelegen Vieux Port vind je legio kroeg en discotheek waar tot in de late uurtjes een feestje wordt gehouden! Het bekende poppodium Espace Julien is een absolute must voor concertgangers en feestbeesten die in Marseille zijn aanbeland.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *